|
Do hrnca vložíme umytú hlavu ryby, zalejeme ju vodou a osolíme. Na miernom ohni varíme asi 30 minút. Vývar precedíme a vratíme späť do hrnca. Rozohrejeme mierne maslo, pridáme nastrúhanú zeleninu a na drobné kúsky nakrájame rybie vnútornosti a podusíme asi 5 minút. Vložíme do vriaceho vývaru, pridáme riedkú maslovú zápražku a ešte asi 10 minút varíme. Hotovú polievku podávame s osmaženým alebo opraženým pečivom, ktoré sme nakrájali na drobné kocky.
Lahodný losos
|
Cestoviny s krevetami a žltou paprikou
|
Krevety umyjeme a osušíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, papriku umyjeme a nakrájame na prúžky. Rozpálime 3 lyžice oleja, cibuľu dosklovita opražíme a pridáme papriku. Osolíme a na miernom ohni podusíme domäkka. Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Trochu vody z cestovín zachytíme.
Na veľkej panvici rozpálime zvyšok oleja, krevety na ňom krátko opražíme, podlejeme bielym vínom, osolíme a na silnom ohni varíme ešte 3 minúty. Pridáme dusenú papriku a krátko povaríme. Uvarené cestoviny pridáme ku krevetám v panvici. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na miernom ohni všetko dôkladne premiešame. Nakoniec posypeme čerstvo namletým bielym korením a podávame.
Tuniaková pomazánka
|
Bylinky a cibuľku nakrájame, pridáme tuniaka a všetko spolu dôkladne zmiešame, podľa chuti môžeme pridať aj vajíčko uvarené natvrdo. Pomazánku možno podávať aj ako samostatný šalát.
Rybacie filé so zeleninou
|
Rybacie filé pokrájame na porcie, osolíme, pokvapkáme citrónom, podlejeme horúcou vodou, pridáme bobkový list, čierne korenie a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Potom filé opatrne vyberieme a zalejeme omáčkou. Omáčka: Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú, na jemné rezance pokrájanú zeleninu a podusíme.
Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku, rozriedime ju vývarom z ryby, vyšľaháme a povaríme na hustú omáčku. Pridáme k nej dusenú mäkkú zeleninu a sterilizovaný hrášok, pažítku a podľa chuti dosolíme. Ryby podávame so zemiakmi.
Avokádo s tuniakovou-ryžovou plnkou
|
Uvaríme ryžu, schladíme ju a necháme odkvapkať. Tuniaka necháme odkvapkať na sitku a rozdelíme na hrubšie kúsky. Tvaroh dobre zmiešame s ryžou. Do tvarohovo-ryžovej zmesi primiešame tuniaka a kôpor a hmotu okoreníme soľou a korením. Avokáda ošúpeme, dookola ich narežeme až k jadru a jednu polovičku odoberieme. Odstránime z nich jadrá. Avokáda pokvapkáme citrónovou šťavou, napĺnime ryžou a ozdobíme kôprom a omáčkou.
Pstruh na mandliach
Rybacie krokety
|
Rybacie filé na srbský spôsob
|
Vyprážaná makrela
|
Pstruh podľa Hemingwaya
|
Pstruhy vypitveme, očistíme, umyjeme pod prúdom tečúcej vody a utrieme čistou utierkou. Posolíme ich, trochu okoreníme a vložíme do panvice, v ktorej sme rozpustili maslo a z oboch strán prudko opečieme. Pred podávaním podlejeme vínom a necháme chvíľku pod pokrývkou.
Do ušľahanej šľahačky (bez cukru) pridáme štipku jemne nasekaného kôpru a ozdobíme ňou kúsky ananásu. Ako prílohu možno podať varené zemiaky, posypané nadrobno pokrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Pstruh na kokosovom mlieku
|
Kokosové mlieko zmiešame s petržlenovou vnaťou,vegetou, rascou,čiernym korením citrónom,cesnakom, pridame citronovú šťavu z pol citróna. V takto pripravenej marináde necháme pstruhy odležať v chladničke cca 2 hodiny. Dno zapekacej misy natrieme maslom položíme doň pstruhy a zalejeme marinádou, po okrajoch naukladáme na krúžky pokrájané cukety a jablko.
Pstruhy ozdobíme čiernymi olivami a pokvapkáme jemne citrónom, do predom zahriatej rury na 180 °C dusíme cca do 30 minút, potom odkryjeme a dopečieme cca 15 - 20 minút. Ako prílohu podávame varené zemiaky s petržlenovou vňaťou.
Pečený losos na olivovom oleji