OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

www.rybardm.wbl.sk

Recepty z ryb

Recepty z ryb...

Štedrovečerný kapor so slaninkou

  • 1 kapor
  • 6 dkg slaniny
  • 8 dkg masla
  • 1 kg zemiakov
  • 6dkg hladkej múky
  • 0,25 l kyslej smotany
  • mletá paprika
  • soľ
  • maslo na vymastenie

Kapra rozdelíme na polky, na vrchnej časti priečne trochu niekoľko krát narežeme, osolíme a do každého zárezu vložíme kúsok slaniny a masla. Pekáč vymažeme maslom. Na pekáč poukladáme napoly uvarené, olúpané, na plátky nakrájané a osolené zemiaky. Potom na pekáč položíme mriežku, na ňu dáme pripraveného kapra a vložíme do trúby. Po miernom pečení poprašíme kapra premiešanou múkou a paprikou. Keď začne povrch hnednúť, polejeme kapra občas kyslou smotanou.

 

Kapor pečený so syrom

  • 40 g údenej slaniny
  • soľ
  • 600 g masla
  • 80-100 g tvrdého syra
  • petržlenová vňať
Do panvice poukladáme na tenké plátky pokrájanú slaninu, na ňu poukladáme umyté, na porcie pokrájané kúsky osoleného kapra, na plátky pokrájané maslo a v dobre vyhriatej rúre pečieme asi 15 min. Potom kúsky kapra posypeme postrúhaným syrom a dáme ešte chvíľu zapiecť. Pred podávaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi.
 

Pstruh na tokajskom víne 

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 50 minút

Suroviny: 

  • 4 pstruhy
  • 1 citrón
  • 750 ml tokajského vína
  • 1 bobkový list
  • Tymián
  • Rozmarín
  • pomleté klinčeky
  • muškátový kvet
  • soľ
  • šafran
  • 1/2 lyžičky škrobovej múčky
  • trocha sladkej smotany
  • 1lyžiča masla, kôpor

Postup: Pstruhy očistíme, v chrbtovej časti narežeme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vínom a pridáme bylinky a koreniny. Na najmenšom ohni necháme v náleve 20 minút. Ryby potom vyberieme, zakryjeme alobalom a odložíme do tepla. Vývar prepasírujeme cez sitko, trochu povaríme, zahustíme škrobovou múčkou a zjemníme smotanou a maslom. Pstruhy servírujeme poliate omáčkou a ozdobené kôprom.

 

Rybacia polievka

Rybacia polievka

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 35 minút

Suroviny: 

  • koreňová zelenina
  • paprika
  • olej
  • múka
  • cibuľa
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • vegeta
  • soľ
  • bobková list
  • porcie z kapra
  • hlava z kapra
  • ikry
Postup: Do studenej vody vložíme očistenú hlavu, vnútornosti, kúsky ryby, pokrájanú cibuľu, bobkový list, soľ a celé korenie. Varíme približne 15 minút. Osobitne uvaríme pokrájané ikry spolu s kúskami paprík a nakrájanou zeleninou. Do uvarenej zeleniny pridáme zápražku, mletú červenú papriku, pridáme precedený odvar z ryby, obraté kúsky z hlavy a uvarené kúsky ryby. Premiešame, chvíľu povaríme a prípadne dochutíme.
 

Kapor na kyslej kapuste


Kapor na kyslej kapuste

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 50 minút

Suroviny: 

  • 5 porcií kapra
  • 2 pomaranče
  • 600 g kyslej kapusty
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • cibuľa
  • celé nové korenie
  • mleté nové korenie
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • cukor

Postup: Nakrájame cibuľku a osmažíme na masle do sklovitá. Pridáme kapustu, pomarančovú šťavu, korenie a osolíme.  Dusíme asi 40 minút. Pridáme pomaranč nakrájaný na kúsky. Nakoniec pridáme naporciovaného kapra. Poukladáme ho na kapustu a dusíme 10 minút.

 

Pečený pstruh so slaninkou

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 50 minút

Suroviny: 

  • 2 pstruhy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • cibuľa
  • cesnak
  • slanina
  • zemiaky
  • rasca
  • citrónová šťava
  • rozmarín
Postup: Očisteného, umytého a osušeného pstruha posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 30 minút odstáť. Zatiaľ očistíme cibuľu a spolu s cesnakom nakrájame na plátky. Slaninku pokrájame na tenké kúsky. Vnútro pstruha obložíme kolieskami cibule, slaninkou, rozmarínom a cesnakom. Pstruha preložíme do zapekacej misy. Posypeme ho rascou a obložíme slaninkou a dáme piecť do rúry. Zapečeného pstruha podávame s uvarenými zemiakmi.

Vianočný kapor na pive

Vianočný kapor na pive

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 45 minút

Suroviny: 

  • naporciovaný kapor
  • 250 ml svetlého piva
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • citrónová šťava
  • 50 g masla
  • mletá rasca
  • sladká paprika
  • soľ
  • korenie
Postup: Kapra osolíme, okoreníme, pokvapkáme trošku pivom a vložíme asi na hodinku do chladničky. Potom na oleji osmažíme cibuľku a vložíme na ňu kúsky kapra. Zalejeme zvyšným pivom, mierne pokvapkáme citrónovou šťavou, okoreníme rascou a paprikou, pridáme maslo a na miernom ohni dusíme do zmäknutia.
 

Losos v mrkvovom tričku

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 45 minút

Losos v mrkvovom tričku

 

Suroviny:

  • 600-700 g lososa
  • olivový olej
  • petržlenová vňať
  • 1 čerstvý zelený cesnak
  • čierne korenie
  • soľ
  • 100 g hladkej múky na obalenie
  • špagety
  • olivový olej
  • 300 g mrkvy
  • Pesto Genovese
  • 7-10 ks kapari
  • 150 g čiernych olív
  • 1 ks chilli alebo talianske korenie  alio olio
  • čierne korenie
  • soľ  
  • ½ KL kryšálového cukru
  • 100 g čerstvého parmezánu
  • petržlen
Postup: Lososa usušíme v utierke, posolíme, nakrájame na kusy a potrieme pripraveným pestom z petržlenu, cesnaku, soli, olivového oleja  a čierneho korenia. Následne ho obalíme v hladkej múke. Restujeme na rozpálenej panvici s extra virg. olejom niekoľko minút a uložíme do rozohriatej rúry, kým sa pripravia mrkvové špagety.
Špagety uvaríme al dente v osolenej vode. Na rozpálenú panvicu s oliv.olejom dáme nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu,  posypeme kryštálovým cukrom, posolíme a pokoreníme. Stále prudko restujeme a rýchlo prikladáme pesto ,olivy, kapary, chilli, posekaný petržlen a cesnak.
Po 4 až 6 minútach priložíme hotové al dente špagety do rozohriatej panvice s mrkvou, premiešame a posypeme nastrúhaným parmezánom.  Ak treba doplníme troškou horúcej vody zo špagiet a okamžite po premiešaní servírujeme na tanier s lososom a oblohou.
 

Losos so zemiakovou krustou na uhorkovom pyré

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 40 minút

Losos so zemiakovou krustou na uhorkovom pyré

 

Suroviny:

  • väčší losos
  • soľ
  • citrónová šťava
  • 4 veľké zemiaky
  • vegeta
  • Solamyl
  • olivový olej
  • veľká šalátová uhorka
  • cesnak
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor
  • horčica
  • kyslá smotana
  • čerstvý kôpor
  • 1 Majolenka
Postup: Lososa potrieme citrónovou šťavou, osolíme a mierne ho opečieme na olivovom oleji. Nastrúhame zemiaky, pridáme soľ, vegetu, kukuričný škrob a  vzniknutou zemiakovou hmotou  potrieme lososa. Uložíme do pekáča a  pečieme 6 - 8 minút pri 200 stupňoch.
K postrúhanej uhorke pridáme cesnak, soľ, čierne korenie, cukor, horčicu, kyslú smotanu, majolenku a zamiešame.
Zapečeného lososa so zemiakovou krustou servírujeme na uhorkovom pyré. Môžeme pridať 3 malé uvarené zemiačiky a zeleninovú oblohu.
 

Rybacia-perkelová polievka

Náročnosť: 

Dĺžka prípravy: 30 minút

Suroviny:

Rybacia-perkelová polievka

 

  • 2dl voda
  • zápražka
  • smotana
  • kečup
  • soľ
  • cukor
  • mrkva
  • cesnak
  • cibuľa
  • uhorka
  • korenie
  • tatárska omáčka
  • treska

 

Postup: Ako prvé si dáme variť vodu, do ktorej pridáme cesnak, cibuľu, korenie a miešame až kým nezovrie. Po zovretí musí odstať 2 hodiny, potom pridáme zápražku a cukor. Do misky dáme tresku, tatársku omáčku, kečup a zamiešame.  Zmes pridáme do vody spolu s mrkvou, uhorkou, smotanou, soľou, cesnakom a dáme to znova uvariť. DOBRU CHUŤ 
 

Cuketový tartar

Náročnosť: 

Cuketový tartar

 

Dĺžka prípravy: 45 minút

Suroviny: 
  • 300 g cukety
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • cesnak
  • olej
  • cvikla
  • 300 g lososu
  • 80 g camembertu
  • 150 g šampiňónov

Postup: Na olivovom oleji opražíme cuketu nakrájanú na kocky, pridáme paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Camembert ochutíme cesnakom, olivovým olejom, korením a necháme postáť. Lososa nasolíme, nakoreníme, šampiňóny nakrájame na tenké plátky spolu s ďalšou cuketou, cviklu nakrájame na tenké plátky, ktoré ochutíme olivovým olejom a soľou. Všetko orestujeme na panvici a servírujeme.

 

 

Rybie plátky s kari syrom

  • 1 kapor (alebo iná ryba)
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička zázvoru
  • 2 lyžičky rybieho vývaru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica syra ricotta
  • mletá sladká paprika
  • olej
  • soľ
  • cukor
  • kari

Rybu očistíme, prerežeme na filetky okolo chrbtice a nakrájame na malé kocky. Hladkú múku zmiešame so soľou a korením. Kocky z ryby vložíme do pripravenej zmesi a obalíme ich. Obalené kúsky vysmažíme na oleji do zlata. Potom si pokrájame najemno cibuľu a na masle ju opražíme. Pridáme pokrajané jablká, lyžičku nastrúhaneho zázvoru, cukor, kvapku citrónovej šťavy a všetko spolu orestujeme do skaramelizovania. Nakoniec si pripravíme syr, ktorý zmiešame so štipkou kari a s troškou studeného rybieho vývaru.

 

 

Losos v smotanovej omáčke s olivami

  • 300 g lososových filiet
  • 1 smotana
  • 100 g syra na strúhanie
  • 1 sačok zelených olív
  • citrón
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • maslo na vymastenie plechu
 

Lososa umyjeme, osušíme a nakrájame na porcie. Potrieme ho olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pokvapkame citrónovou šťavou. Plech vymastíme maslom a dáme naň porcie lososa. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pripravíme si omáčku z kyslej smotany, do ktorej nastrúhame tvrdý syr, pridáme napol prekrojené olivy, pokvapkáme citrónovou šťavou a trochou šťavy z olív. Touto omáčkou zalejeme zhruba po 15 min. všetky porcie lososa tak, aby bol celý plech ponorený v omáčke. Potom necháme ešte zapiecť asi 20 min. Lososa môžeme podávať s hranolkami a zemiakmi.

 

Cestoviny s lososom a smotanovou omáčkou

 

 

  • 500 g cestovín ( fettuccine )
  • 2 ks cibuľky
  • bazalka
  • 3 konzervy lososa
  • 80 ml olivového oleja
  • 50 ml bieleho vína
  • 1 smotana na šľahanie
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • tabasco
 

Dáme variť cestoviny. Potom si pripravíme omáčku. Cibuľku orestujeme a zalejeme ju bielym vínom. Pridáme lososa vo vlastnej šťave, bazalku, soľ, mleté korenie, tabasco a všetko zalejeme smotanou. Uvarené cestoviny precedíme a na ne prilejeme smotanovú omáčku a môžeme podávať.

 

 

Pangasius plnený špenátom

  • 4 filety ryby pangasius
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 200 g tvrdého syra
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • korenie
  • olej
  • červená paprika na ozdobu

Špenát sparíme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Do špenátu nastrúhame muškát, osolíme, okoreníme a zmiešame s nastrúhaným syrom. Touto zmesou plníme filety pangasiusa, stočíme a poukladáme do vymastenej misy z jenského skla. Upečieme do chrumkava ( cca. 20 minút pri 220 °C). Môžme podávať s varenými zemiakmi a dozdobiť napríklad červenou paprikou.

 

 

Špecialita na dnešný večer: Apolijský pstruh

  • 2 dúhové pstruhy
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • 5 plátkov citrónu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice rozmarínu
  • 1 lyžička estragónu
  • 1 lyžička šalvie
  • 1 lyžička nahrubo mletých chilli papričiek
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička kari korenia

Očistíme ryby a ponecháme im hlavy. V menšej miske zmiešame všetky ingrediencie okrem citrónových plátkov a pstruhov. Touto zmesou potrieme pstruhy štetcom dôkladne zvnútra i zvonku. Do rýb potom vložíme plátky citrónov a uzavrieme do roštu na grilovanie, ktorý zabráni rozpadu a grilujeme do zlatista. Najvhodnejšou prílohou je čerstvá zelenina - rajčiny, paprika, uhorka, poprípade grilovaná cibuľka a cesnak. K rybám sa môže podávať aj tradičná grécka omáčka tzatziki.

 

 

Tradičná rybacia polievka

  • 1 rybia hlava alebo ikry
  • 3 lyžice riedkej maslovej zápražky
  • 15 dkg koreňovej zeleniny
  • 2 ks žemle alebo rožky
  • 1 lyžica masla
  • soľ

Do hrnca vložíme umytú hlavu ryby, zalejeme ju vodou a osolíme. Na miernom ohni varíme asi 30 minút. Vývar precedíme a vratíme späť do hrnca. Rozohrejeme mierne maslo, pridáme nastrúhanú zeleninu a na drobné kúsky nakrájame rybie vnútornosti a podusíme asi 5 minút. Vložíme do vriaceho vývaru, pridáme riedkú maslovú zápražku a ešte asi 10 minút varíme. Hotovú polievku podávame s osmaženým alebo opraženým pečivom, ktoré sme nakrájali na drobné kocky.

 

 

Lahodný losos

  • 700 g lososa
  • lyžicu citrónovej šťavy
  • lyžicu zmesi korenia na ryby
  • 2 lyžice olivového leja
  • 2 lyžice masla
  • kôpor
  • pažítka
  • šalát
  • mesiačiky citróna a zelenina na ozdobenie
Lososa očistíme, oddelíme od kože, prípadne zbavíme kosti. Filetu umyjeme, zľahka osušíme obrúskom a nakrájame rovnako veľke steaky. Pokvápkame ich citrónovou sťavou, posypeme rybacím korením, uložíme na chladné miesto a necháme asi 20 minút stáť. V panvici zohrejeme olej s maslom a porcie lososa z oboch strán opečieme domäkka. Kôpor, rozmarín a tymián opláchneme, osušíme a nahrubo nasekáme. Lososa rozdelíme na taniere, ozdobíme bylinkami, obložíme listami šalátu, citrónom a ľubovoľnou zeleninou. Môžeme podávať aj so zemiakmi alebo opečenou bagetou. Prajeme vám dobrú chuť!
 

Cestoviny s krevetami a žltou paprikou

 
  • 250 g kreviet
  • 1 menšia cibuľa
  • ½ žltej papriky
  • 6 PL olivového oleja
  • soľ
  • 400 g špagiet
  • 50 ml bieleho vína
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • biele korenie

Krevety umyjeme a osušíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, papriku umyjeme a nakrájame na prúžky. Rozpálime 3 lyžice oleja, cibuľu dosklovita opražíme a pridáme papriku. Osolíme a na miernom ohni podusíme domäkka. Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Trochu vody z cestovín zachytíme.

Na veľkej panvici rozpálime zvyšok oleja, krevety na ňom krátko opražíme, podlejeme bielym vínom, osolíme a na silnom ohni varíme ešte 3 minúty. Pridáme dusenú papriku a krátko povaríme. Uvarené cestoviny pridáme ku krevetám v panvici. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na miernom ohni všetko dôkladne premiešame. Nakoniec posypeme čerstvo namletým bielym korením a podávame.

 

 

Tuniaková pomazánka

 
Tuniaková pomazánka
 
  • 1 konzerva tuniaka
  • 1 balenie smotanového termizovaneho syra
  • 1 lyžička horčice
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • soľ
  • 1 jarná cibuľka
  • korenie

 

Bylinky a cibuľku nakrájame, pridáme tuniaka a všetko spolu dôkladne zmiešame, podľa chuti môžeme pridať aj vajíčko uvarené natvrdo. Pomazánku možno podávať aj ako samostatný šalát.

 

 

Rybacie filé so zeleninou

 
  • 500 g rybacieho filé
  • 30 g oleja
  • 15 g hladkej múky
  • 80 g zeleru
  • 120 g mrkvy
  • 20 g sterilizovaného hrášku
  • cibuľa
  • pažítka
  • obielený citrón
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ

 

Rybacie filé pokrájame na porcie, osolíme, pokvapkáme citrónom, podlejeme horúcou vodou, pridáme bobkový list, čierne korenie a pod pokrievkou dusíme 10 minút. Potom filé opatrne vyberieme a zalejeme omáčkou. Omáčka: Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú, na jemné rezance pokrájanú zeleninu a podusíme.

Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku, rozriedime ju vývarom z ryby, vyšľaháme a povaríme na hustú omáčku. Pridáme k nej dusenú mäkkú zeleninu a sterilizovaný hrášok, pažítku a podľa chuti dosolíme. Ryby podávame so zemiakmi.

 

 

Avokádo s tuniakovou-ryžovou plnkou

 
 
  • 1 konzerva tuniaka
  • 1 varné vrecko ryže
  • 100 g tvarohu
  • 1 lyžička kôpru
  • 2 malé zrelé avokáda
  • soľ
  • korenie
  • kôpor
  • citrónová šťava

 

Uvaríme ryžu, schladíme ju a necháme odkvapkať. Tuniaka necháme odkvapkať na sitku a rozdelíme na hrubšie kúsky. Tvaroh dobre zmiešame s ryžou. Do tvarohovo-ryžovej zmesi primiešame tuniaka a kôpor a hmotu okoreníme soľou a korením. Avokáda ošúpeme, dookola ich narežeme až k jadru a jednu polovičku odoberieme. Odstránime z nich jadrá. Avokáda pokvapkáme citrónovou šťavou, napĺnime ryžou a ozdobíme kôprom a omáčkou.

 

 

Pstruh na mandliach

  • 1000 g pstruhov
  • soľ
  • hladká múka
  • 140 g masla
  • 1 dl sladkej smotany
  • 70 g opražených mandlí
Vypitvané a umyté pstuhy osolíme, poprášime múkou, vložíme do panvice s roztopeným maslom a opekáme z každej strany asi 5 min. Opečené pstruhy preložíme na zohriatu misu. Do masla v panvici pridáme smotanu a mandle, ktoré sme predtým ošúpali, pokrájali na tenké rezance a opražíli. Všetko spolu trocha povaríme a teplou omáčkou polejeme pstruhy. Podávame s opečenými zemiakmi alebo so zemiakovými kroketami.
 

Rybacie krokety

  • 400 g zmrazeného rybieho filé
  • 50 g cibule
  • 300 g uvarených prelisovaných zemiakov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • petržlenová vňať
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • strúhanka na obaľovanie olej na vyprážanie
Rybie filé pokrájame na kocky a udusíme ho na cibuli, podusenej na masle. Mäkké filé roztlačíme vidličkou a zmiešame so zemiakmi, osolíme a pridáme umytú, nadrobno posekanú petržlenovú vňať. K zmesi pridáme maslo, 1 vajce, mlieko, citrónovú šťavu a dobre premiešame. Formujeme krokety, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci a v strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji do ružova.
 
 

Rybacie filé na srbský spôsob

  • 700 g rybacieho filé
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • ½ dl oleja
  • 300 g leča
  • 2 dl sladkej smotany
  • 1 lyžica hladkej múky
Rybacie filé pokrájame na porcie, osolíme, posypeme mletou červenou paprikou, vložíme do pekáča na olej a opečieme v rúre po oboch stranách. Na každú porciu navrstvíme lečo a zalejeme smotanou, v ktorej sme vopred rozšľahali múku. Zapekáme v dobre rozohriatej rúre asi 15 min.
 

Vyprážaná makrela

  • 5 menších makrel
  • 2 citróny
  • biele mleté korenie
  • soľ
  • 60 g múky
  • 3 vajcia
  • 150 g strúhanky
  • olej
  • 50 g masla
  • zelený petržlen
Očistené makrely opláchneme, osušíme, pokvapkáme šťavou z jedného citrónu a dáme na štvrť hodiny odležať. Potom ich znovu utrieme utierkou, okoreníme, obalíme v múke, rozšlahaných vajec a v strúhanke a v rozpálenom oleji ich usmažíme do zlata. Pokvapkané makrely rozložíme na misu, potrieme rozpusteným maslom, posypeme zeleným petržlenom a pridáme nakrájaný citrón.

 

 

Pstruh podľa Hemingwaya

 
  • 4 pstruhy
  • 100 g masla
  • 300 g ananásového kompótu
  • 1 dl bieleho vína
  • 1 dl šľahačky
  • štipka kôpru
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Pstruhy vypitveme, očistíme, umyjeme pod prúdom tečúcej vody a utrieme čistou utierkou. Posolíme ich, trochu okoreníme a vložíme do panvice, v ktorej sme rozpustili maslo a z oboch strán prudko opečieme. Pred podávaním podlejeme vínom a necháme chvíľku pod pokrývkou.

Do ušľahanej šľahačky (bez cukru) pridáme štipku jemne nasekaného kôpru a ozdobíme ňou kúsky ananásu. Ako prílohu možno podať varené zemiaky, posypané nadrobno pokrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.

 

 

Pstruh na kokosovom mlieku

  •  2 pstruhy
  • cuketa
  • olivy
  • jablko
  • 1,5 dl kokosové mlieko
  • maslo
  • petržlenová vnať                                           
  • vegeta
  • drvená rasca
  • mleté čierne korenie
  • citrón
  • cesnak

Kokosové mlieko zmiešame s petržlenovou vnaťou,vegetou, rascou,čiernym korením citrónom,cesnakom, pridame citronovú šťavu z pol citróna. V takto pripravenej marináde necháme pstruhy odležať v chladničke cca 2 hodiny. Dno zapekacej misy natrieme maslom položíme doň pstruhy a zalejeme marinádou, po okrajoch naukladáme na krúžky pokrájané cukety a jablko.

Pstruhy ozdobíme čiernymi olivami a pokvapkáme jemne citrónom, do predom zahriatej rury na 180 °C dusíme cca do 30 minút, potom odkryjeme a dopečieme cca 15 - 20  minút. Ako prílohu podávame varené zemiaky s petržlenovou vňaťou.

 

 

Pečený losos na olivovom oleji

 
  • 500 g lososa
  • citrón
  • petržlenová vňať - čerstvá, na jemno nakrájaná
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

 

Lososa jemne naolejujeme, posolíme, trochu okoreníme a posypeme peržlenovou vňaťou. Vylejem e na rybu šťavu z pol citróna. Všetko dobre a hlavne jemne pomiešame. Necháme stáť podľa potreby (0-3 hodiny). Dáme piecť do rúry na teplote 170°C. Po 20 minútach skontrolujeme, ak je hotový, môžeme podávať.
 

Tuniak vo voňavej omáčke na cestovinách

 

 

 
 
  • 200 g tvarohového syra
  • 280 g cestovín
  • 3 paradajky
  • 150 g tuniaka
  • 40g kapár
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ
  • mleté korenie
 
 

Petržlen spolu s kaparami a cesnakom na jemno nasekáme. Zmiešame ich s tuniakom a nakrájanými paradajkami, ktoré sme zbavili jadierok. Posolíme, okoreníme a pridáme olej. Uvarené cestoviny necháme vychladnúť a pridáme k zmesi. Nakoniec primiešame tvarohový syr a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

 

 

Tuniakový šalát s koňakom

 
  • 100 g tuniaka
  • 150 g šalátu (ľadový, loso rosso a podobne)
  • 1 x svetlé pivo
  • 0,04 koňaku
  • 50g rajčín
  • 30 g bielej reďkovky
  • 1 dl olivového oleja
  • 1 citrón

Kúsky tuniaka osolíme, okoreníme a prudko opečieme na olivovom oleji. Oflambujeme ho koňakom a podusíme s koňakom nakrátko. Šalát natrháme na kúsky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a citrónom a premiešame s rajčinami. Šalát uložíme na tanier a dostredu poukladáme kúsky tuniaka. Nakoniec prelejeme olivovým olejom.

 

 

Kapor na cigánsky spôsob

 
 
  • 1000 g očisteného kapra
  • 2 citróny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 40 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 800 g zemiakov uvarených v šupke
  • rasca
  • mletá červená paprika
  • 2 dl kyslej smotany
  • petržlenová vňať

 

Očisteného kapra nakrájame na porcie, pokvapkáme šťavou z 1 citróna a na chladnom mieste necháme 60 minút. Potom ho osušíme, posolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a na časti rozohriateho masla opečieme z oboch strán. Zemiaky očistíme, nakrájame na štvrtky, opražíme na zvyšnom masle, posypeme rascou, mletou paprikou, soľou a povaríme 5 minút. Na dno pekáča dáme zemiaky, obložíme kúskami ryby a voi vyhriatej rúre zapekáme asi 20 minút. Podávame s plátkami citróna.

 

 

Letné rizoto s tuniakom

  • 1 veľká cibuľa
  • 1 hrnček ryže
  • Tuniak v oleji
  • Veľká broskyňa/jablko
  • 1 konzerva kukurice
  • Strúčik cesnaku
  • Olej
  • Soľ
  • Vegeta
  • Čierne korenie
  • Štipka karí korenia
  • Čerstvý petržlen

Uvaríme ryžu a necháme ju vychladnúť. Cibuľu pokrájame nadrobno a aj s cesnakom opražíme dozlatista. Očistíme broskyňu, odstránime šupku a pokrájame na malé kocky. Keď je cibuľa s cesnakom osmažená, pridáme broskyňu s tuniakom a chvíľu miešame. Neskôr všetko zmiešame s ryžou, pridáme kukuricu, osolíme, pridáme vegetu, čierne korenie karí. Ozdobíme pretržlenovou vňaťou. Podávame teplé, ale môžeme konzumovať aj studené.

 

 

Tuniakový šalát

 
 
  • Ľadový šalát
  • 2 rajčiny
  • 1 červená cibuľa
  • 1 biela cibuľa
  • Paprika (môže byť viac farieb)
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 1-2 konzervy tuniaka v oleji

Šalát nakrájame na menšie kúsky, rajčiny na kocky, cibuľu na kolieska a vajíčko na osminy. Zeleninu vložíme do misy pridáme tuniaka a premiešame. Vajíčko pridávame na koniec, aby sa nerozpadlo. Šalát nesolíme!

 

 

Cestoviny s tuniakom

 
  • 1 balíček cestovín Penne
  • Trochu oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 väčšie konzervy tuniaka
  • 500ml paradajkového pretlaku
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Oregano
  • Pár lístkov čerstvej bazalky

Cibuľu podusíme domäkka na oleji, pridáme tuniaka, osolíme, okoreníme a pridáme pretlak, oregano a povaríme asi 5 min. Nakoniec pridáme bazalku nakrájanú na malé kúsky. Pokiaľ máme doma olivy, môžeme ich taktiež pridať. Cestoviny uvaríme podľa návodu, precedíme a zmiešame s omáčkou. Pri podávaní môžeme na cestoviny nastrúhať syr.

 

 

Losos s citrónovou omáčkou

 
  • 4 ks lososa
  • 1 citrón
  • 2 žĺtky
  • 1 konzerva chrenu
  • Kôpor
  • 3 dl bieleho vína
  • 100g masla
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Štipka kurkumy
  • Soľ
  • olej

Najprv si vyšľaháme nad parou žĺtky s 1,5 dl bieleho vína tak, aby vznikla hustá omáčka. Následne zašľaháme rozpustené maslo, šťavu z citróna a a kurkumu. Omáčku odstavíme a necháme vychladnúť. Potom si na oleji opečieme z obidvoch strán jednotlivé porcie lososa. Podlejeme ich so zvyškom vína a dusíme približne 7 minút.

 

Na taniere rozdelíme omáčku, položíme lososa, chren  a môžeme ozdobiť plátkom citróna. Podávame so zeleninou a varenými alebo opekanými zemiakmi!

 

 

Krevetový koktail

 

 

  • 500g stredných kreviet
  • Ľadový šalát
  • 1 stredne veľká rajčina
  • 1 malé avokádo
  • Citrón, cherry rajčiny

Dressing:

  • ½ šálky majonézy
  • 2 polievkové lyžice sladkej chilli omáčky
  • 3 polievkové lyžice kečupu
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 kyslá uhorka

Najprv si pripravíme dressing so spomínaných ingrediencií, ktoré zmiešame dokopy (uhorku pokrájame nadrobno) a dáme odstáť do chladničky.
Potom očistíme krevety a uvaríme. Do pohárov najprv vložíme pokrájaný očistený ľadový šalát, potom pridáme rajčiny, avokádo a nakoniec navrch položíme uvarené krevety. Polejeme vychladeným dressingom a poháre ozdobíme mesiačikmi citróna, cherry rajčinami a kúskom šalátu. Podávame s toastami!

 

 

Pstruh dusený so smotanou

 

Suroviny:

  • 4 menšie pstruhy (600 g až 700 g)
  • 100 g masla
  • 1 dl bieleho vína
  • 60 g očistených šampiňónov
  • citrón
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hladká múka
  • 2 dl hustej kyslej smotany

Očistené, umyté a osušené pstruhy osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, slabo pomúčime a opečieme na rozohriatom masle z oboch strán do zlata. Opečené pstruhy zalejeme vínom a smotanou, pridáme šampiňóny pokrájané na plátky a podusené a všetko spolu udusíme do mäkka. Pstruhy podávame poliate smotanovou omáčkou s udusenými šampiňónmi.

Ako prílohu podávame varené zemiaky, posypané posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

 

 

Pstruh v slanine

Suroviny:

  • 4 pstruhy
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • 4 lyžičky kôpru
  • 100 g Lučiny
  • 100 g oravskej slaniny
  • 50 g masla
  • vývar

Pstruhy očistíme, umyjeme, osušíme, nasolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nasekaný cesnak zmiešame s nasekaným kôprom, Lučinou a takto pripravenou zmesou naplníme pstruhy. Pstruhy obalíme slaninou a poukladáme vedľa seba do zapekacej misy. Podlejeme vývarom, pridáme maslo a pečieme pri teplote 220 oC asi 20 minút.